sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Pikkulyhdyn eskarit retkellä

Eskareiden erityisen kevätretken kautta voidaan kertoa ne asiat, jotka Steinerpäiväkoti Pikkulyhdyn arjessa ovat tärkeitä joka päivä:

Läheisyys 

Mikä tekee tästä retkestä erityisen? Se, että eskarit pääsevät tutustumaan päiväkodin johtajan Anne Aaltosen kotiin. Anne on tullut tutuksi monille eskareista jo useamman vuoden ajan. Nyt he pääsevät tutustumaan myös Annen kotiin. Tämä perinteeksi muodostunut erityinen retki on oikeastaan vastavierailu, sillä päiväkodin työntekijät vierailivat syksyllä kaikkien lasten kodeissa. Lapset saivat esitellä itse kotiaan, lelujaan ja heille tärkeitä asioita. Tässä päiväkodissa lapset saavat olla lähellä ohjaajia, ja myös ohjaajat ja vanhemmat ovat lähellä toisiaan, tiiviissä yhteistyössä tärkeän kasvatustehtävän äärellä.

Luonto

Annen kotipihalta avautuu metsän satumaa. Sinne eskarit solahtavat hyvin luontevasti, ovathan he  päiväkotiaikanaan tehneet viikoittain metsäretkiä. Vahva luontoyhteys auttaa lasta saamaan paremman yhteyden myös omaan itseensä. Mitä enemmän lapset saavat leikkiä vapaasti luonnossa, sitä onnellisimpia ja terveempiä he ovat.

Leikki

Leikki luo lapsen maailmaa ja leikin kautta lapsi myös oppii kaikkein luontevimmin. Pikkulyhdyssä vapaalle leikille annetaan paljon tilaa ja aikaa, yhteisten ohjattujen puuhien ohella. Eskareilla ei ole mitään vaikeuksia keksiä tekemistä ja yhteiset leikit löytyvät helposti uudessakin ympäristössä. 

Luovuus

Eskareiden retken kohokohtia on se, kun saadaan veistää kaarnaveneet, joita sitten uitetaan läheisessä rannassa. Jokainen vene on omanlaisensa ja tekijänsä näköinen. Steinerkasvatuksessa painotetaan paljon lapsen luovuuden tukemista, ja luovuuden merkitystä lapsen oppimisprosesseissa. Leikki ja luovuus limittyvät erottamattomasti toisiinsa: leikki löytyy luovuuden avulla ja luovuus löytyy leikin kautta.

Rytmi

Lapsi elää rytmissä ja näin turvallisuus ja luottamus vahvistuvat. Pikkulyhdyssä lapsen päivärytmi toistuu ja myös viikkorytmissä toiminnot kuten leipominen toistuvat tiettyinä päivinä sekä tuovat kuvaa ajankulusta. Vuosirytmissä lapset puuhaavat, kokevat ja juhlivat luonnon ja kulttuurin kierron mukana. Tämäkin eskarien retki on odotettu osa Pikkulyhdyn vuosirytmiä.

Ravinto

Pikkulyhdyssä syödään joka päivä laadukasta luomu- ja lähiruokaa. Eskarit saavat tänään herkullista sosekeittoa ja jälkiruuaksi löytyy  metsästä mustikankukkia. Kun vanhemmat tulevat hakemaan lapsiaan kotiin, jotkut heistä innostuvat myös maistamaan mustikankukkia ensi kertaa elämässään. Yhdessä ihmetellään, kuinka makeita nämä kukat ovat ja kuinka ei ennen ole tullut mieleen niitä syödä.

Riemu

Erityiset hetket ja retket voivat nostattaa riemua, mutta sen perusta luodaan arjessa. Lapsen riemu kasvaa yhdessä tekemisestä ja elämän ihmeiden äärellä olemisesta. Pikkulyhdyssä on koettu paljon riemunhetkiä. Eräs eskarilainen huokaa: voi kun saisin olla aina päiväkotilainen tässä päiväkodissa. 

Eskarilaisten onneksi kirkonkylältä löytyy Vihdin Steinerkoulu. Siellä lapset saavat aloittaa opinpolkunsa sellaisten opettajien johdolla, jotka myös ymmärtävät neljän lapselle tärkeän l-kirjaimen ja kolmen lasta ravitsevan r-kirjaimen merkityksen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti